Vožnja bicikla sa psom

Vožnja bicikla sa psom

Vožnja bicikla sa psom

Vožnja bicikla je aktivnost koja osvježava tijelo i um te pruža priliku za istraživanje prirode i okoline. Međutim, vožnja bicikla sa psom može biti idealna opcija za dodavanje još jedne dimenzije u tu aktivnost. To je ne samo sjajan način da provodite vrijeme sa svojim ljubimcem, već i način da poboljšate njihovu tjelesnu kondiciju i povezati se s njim na jedinstven način jer svi psi jednostavno vole trčati. U ovom blogu, istražit ćemo prednosti i izazove vožnje bicikla sa psom, važnost pripreme i opreme te kako osigurati sigurnu i ugodnu vožnju za vas i vašeg psa.
Većina pasmina može početi trčati uz bicikl s oko 1,5 do 2 godine starosti. Međutim, neke veće pasmine mogu se razvijati sporije i trebat će više vremena prije nego što budu spremne za ovu vrstu fizičke aktivnosti.

Prednosti vožnje bicikla sa psom

Vožnja bicikla sa psom donosi mnoge prednosti, kako za vas, tako i za vašeg ljubimca. Neki od ključnih razloga za uključivanje psa u vašu biciklističku avanturu uključuju:

 • Fizičku aktivnost: Vožnja bicikla sa psom pruža vam priliku da se oboje fizički aktivirate i održavate dobru tjelesnu kondiciju. Vaš pas će uživati u trčanju uz vas, što će mu pomoći u održavanju zdravog težine i mišićne mase.
 • Psihološka dobrobit: Aktivnosti na otvorenom, poput vožnje bicikla, pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti kod vas i vašeg psa. Ova povezanost s prirodom može poboljšati raspoloženje i opće mentalno zdravlje.
 • Povećanje povjerenja i povezanosti: Vožnja bicikla sa psom može ojačati vašu vezu i povjerenje. Zajedničke aktivnosti izvan doma pomažu u izgradnji dubljeg odnosa između vas i vašeg ljubimca.
 • Istraživanje okoline: Biciklističke rute mogu vas odvesti na nova mjesta i doživljaje. Vaš pas će uživati u novim mirisima i doživljajima tijekom vaše vožnje.

Odabir pravog bicikla i opreme

Prije nego što krenete na biciklističku avanturu s vašim psom, važno je odabrati odgovarajući bicikl i opremu. Evo nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir:

 • Kakve vožnje biciklom planirate sa psom: Ukoliko imate gradski ili cestovni bicikl, teško ćete se njim upustiti u vožnje po prirodi. Ako želite vožnju biciklom sa psom u prirodi, brdski bicikl je pravi odabir za vas.
 • Provjerite bicikl: Prije svake vožnje provjerite bicikl kako biste osigurali da su kočnice, lanac i gume u dobrom stanju. Park Tool ima odlične savjete za razne popravke bicikla. Ukoliko nemate iskustva u popravcima i ne posjedujete odgovarajući alat, najbolje je obratiti se lokalnom serviseru bicikala.
 • Oprema za psa: Psu za trčanje uz bicikl ne treba oprema, ali uvijek je sa sobom potrebno imati oprsnicu ili ogrlicu, povodnik, zdjelica za vodu i hranu, bisage za psa ako idemo na duže ture i cipelice za psa ako se vozimo na težem terenu. Razmislite i o kupovini rashladne opreme za pse kako bi mu pomogli u boljoj regulaciji topline.
 • Priključak za psa: postoje razni priključci koji služe za povezivanje provodnika i bicikla. Kod njihovog korištenja treba biti oprezan kako nas pas ne bi srušio ukoliko naglo stane ili skrene. Takva nagla stajanja mogu rezultirati ozljedama psa, a i vas.
 • Prikolica za bicikl za pse: Ako planirate putovanje sa psom biciklom, prikolica za psa je pravi izbor za vas kako bi se pas mogao odmarati u njoj dok vi nesmetano uživate u vožnji biciklom.

Vožnja bicikla sa psom – Priprema

Prije nego što vaš pas postane vaš vjerni biciklistički pratitelj, važno je osigurati da je on spreman za ovu aktivnost. Evo nekoliko koraka kako pripremiti psa za vožnju bicikla:

 • Zdravlje psa: Prije nego se odlučite na vožnju bicikla sa psom, posavjetujte se sa vašim veterinarom i provjerite dali je spreman za takvu aktivnost. Mladi psi u razvoju kao i stariji psi koji imaju problema s kretanjem se ne bi smjeli dugo i brzo trčati.
 • Osnovna poslušnost: Prije svega, vaš pas bi trebao biti dobro obučen i poslušan. Što brže trči pas je uzbuđeniji, ako pas trči slobodno bez povodnika, odaziv se mora dogoditi u trenu. Prije prve vožnje biciklom sa psom svaki pas mora pouzdano reagirati na naredbe kao što su “stani”, “dođi” i “sjedi” kako bi se osigurala njegova sigurnost tijekom vožnje. 
 • Kondicija: Prilagodite dužinu vožnje kondiciji psa
 • Vježbe šetnje pored bicikla: Prije nego što počnete vožnju bicikla s psom, prvo ga upoznajte s biciklom dok hodate uz njega. To mu pomaže da se navikne na bicikl, kotače u njegovoj blizini i zvuk pedala. S vremenom kako pas napreduje postepeno povećavajte tempo trčanja.
 • Naučite psa raznim položajima trčanja uz bicikl: Psi dok se vozimo biciklom najviše vole trčati ispred nas i vrlo brzo nauče ubrzati ili usporiti osluškujući zvuk kotača. Ovaj način je najpraktičniji pogotovo ako se vozite uskim šumskim stazama, ali teško je primijetiti kada je pas umoran. Uz trčanje ispred vas, potrebno je psa naučiti da trči pored i iza vas. Učenje trčanja pored vas je isto kao i učenje hodanja uz nogu, a praktično je kada želite prilagoditi tempo vožnje tempu psa.
  Za učenje iza možete učiti na parkiralištu prolazeći između auta. Prođite ispred njega i nagradite kada je iza vas, kasnije uvedite riječ iza. Ovaj položaj je praktičan ako prolazite kroz gužvi, ne znate što je ispred i želite iz nekog drugog razloga da se pas nalazi iza vas.

Ako vam je potrebna pomoć u odgoju psa posjetite našu Školu za pse.

Odabir prave rute

Prilikom planiranja biciklističke rute s psom, važno je razmisliti o sljedećem :

 • Odabir rute: Odaberite rute manje prometa, biciklističke i šumske staze, parkove, nasipe uz rijeku ili staze uz obalu.
 • Ograničenja psa: Razmislite o fizičkoj spremnosti vašeg psa. Ako je vaš pas stariji ili manje aktivan, odaberite kraću rutu s manje zahtjevnim terenom.
 • Vremenski uvjeti: Pratite vremenske uvjete i izbjegavajte vožnju po ekstremnim vrućinama ili hladnoći kako biste zaštitili svog psa od mogućih zdravstvenih problema.

Vožnja bicikla sa psom – Sigurnost 

Sigurnost vašeg psa tijekom biciklističke vožnje je od najveće važnosti. Evo nekoliko savjeta kako osigurati sigurnost:

 • Prvi i najvažniji korak u osiguranju sigurnosti vašeg psa tijekom vožnje biciklom je briga o vlastitoj sigurnosti. To znači da ne smijete zaboraviti osnovne sigurnosne mjere poput nošenja kacige i upotrebe svjetala kako biste bili vidljivi u prometu. U slučaju nužde, uvijek je korisno imati pun mobitel, malo novca, osobnu iskaznicu i rezervnu gumu s pumpom pri ruci kako biste bili spremni za neočekivane situacije.
 • Osim vaše sigurnosti, važno je osigurati i udobnost vašeg psa tijekom vožnje. Uzmite u obzir potrebe vašeg ljubimca i osigurajte mu dovoljno vode i malo prikladne hrane za putovanje. Također, preporučuje se da sa sobom ponesete dodatnu opremu koja bi vam mogla zatrebati u hitnim situacijama.
 • Održavajte umjeren tempo: Pripazite na brzinu vožnje i držite umjeren tempo kako bi vaš pas mogao udobno pratiti vaš ritam. 
 • Izbjegavajte asfalt: tvrda površina može utjecati na pseće šape i zglobove, također, asfaltna površina može postati jako vruća, osobito tijekom ljetnih mjeseci
 • Redovite stanke: Pravite česte stanke kako biste psu omogućili odmor, piće vode i priliku za obavljanje nužde.
 • Pratite njegovo ponašanje: Budite svjesni signala koje vaš pas šalje tijekom vožnje. Ako primijetite da je umoran ili neugodno se osjeća, prilagodite vožnju prema njegovim potrebama.

Tempo i dužina vožnje bicikla sa psom

Hod, kas i galop su različiti načini kretanja pasa koji se razlikuju po brzini, uzorku pokreta i koordinaciji nogu. Razlika u ovim načinima kretanja određuje se na temelju rasporeda koraka i broja nogu koje pas koristi pri svakom pokretu. Evo osnovnih razlika:

 • Hod je najsporiji i najstabilniji način kretanja pasa. Pas koristi suprotne prednje i stražnje noge da bi se pomaknuo naprijed. Na primjer, prva prednja noga i zadnja stražnja noga koračaju zajedno, a zatim slijedi druga prednja noga i prva stražnja noga. Hod je idealan za sporije i stabilnije kretanje, kao što je šetnja
 • Kas je brži od hoda i karakterizira se time da dvije noge s iste strane (prednja i stražnja) koračaju zajedno, a potom slijedi drugi par nogu s druge strane. Ovaj uzorak kretanja čini kas bržim od hoda, ali još uvijek stabilnim. Ovo je najbolji način kretanja psa uz bicikl.
 • Galop je najbrži način kretanja pasa i koristi se za veće brzine. Pas koristi obje stražnje noge za potiskivanje prema naprijed, a zatim prva prednja noga korača, a druga prednja noga prelazi preko nje. Ovaj uzorak kretanja omogućuje psu veću brzinu, ali je manje stabilan od hoda i kasa. Trčanje u galopu nikad ne treba trajati dugo jer brzo dolazi do umora i potencijale ozljede psa.

Važno je napomenuti da pas može koristiti različite načine kretanja ovisno o potrebama. Pas će automatski prilagoditi svoj hod, kas i galopiranje ovisno o tome koliko brzo želi ići.

Vožnja bicikla sa psom može biti iznimno zabavna aktivnost, ali zahtijeva pravilnu pripremu i pažnju prema sigurnosti. Kroz osnovnu poslušnost, kvalitetnu opremu i pažljivo planiranje rute, vi i vaš pas možete uživati u nezaboravnoj biciklističkoj avanturi zajedno. Zapamtite, najvažnije je uvijek staviti sigurnost i udobnost svog ljubimca na prvo mjesto kako biste osigurali sretan i zdrav doživljaj za oboje.

Podjeli:

Pročitaj najnovije objave

Vožnja bicikla sa psom

Vožnja bicikla sa psom

Vožnja bicikla sa psom Vožnja bicikla je aktivnost koja osvježava tijelo i um te pruža priliku za istraživanje prirode i okoline. Međutim, vožnja bicikla sa

Pronjuškaj »

Planinarenje sa psom

Planinarenje je jedan od najboljih načina da se povežete s prirodom, otkrijete prekrasne krajolike i napunite baterije od svakodnevnog stresa. A što ako bih vam

Pronjuškaj »

ŠKOLA ZA PSE

CIJENA TEČAja za pse

Grupni treninzi vođen je u živo s instruktorom u maloj grupi do maksimalno 6 polaznika.
Svi polaznici imaju pristup online materijalima u našoj virtualnoj učionici.

Velika škola

Napredni grupni trening

120 €

(904,14 Kn)

Trajanje: 12h 4 tjedna

Mala škola

Osnovni grupni trening

120 €

(904,14 Kn)

Trajanje: 8h 4 tjedna

Individualni sat

1:1 pristup

30 €

(225,05 Kn)

Preporuka: 10h

Istaknuti proizvodi:

🐶 Netko je spomenuo kolačiće?

Kakav je to trening bez kolačića 🍖

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće internet preglednika (cookies).

Kliknuli smo si na prvu?

Želite biti u toku s našim najnovijim proizvodima? Upišite se na našu mailing listu i ne propustite ni jedan novi proizvod ili uslugu koje smo pažljivo odabrali za vašeg psa.